4. Topoloji Çalıştayı

Genel Bilgiler: Topoloji Çalıştayı, Türkiye Matematik Kulübü tarafından düzenlenen akademik odaklı çalıştaylardan biridir. Özellikle topoloji konusuna meraklı insanları buluşturmak ve bu konuda tartışabilecekleri bir ortam oluşturmayı amaçlamakla birlikte bu konuya meraklı kişilerin konuşma vermesini teşvik etmek istiyoruz. 4. Topoloji Çalıştayı çevrim içi olarak 27 Nisan 2024 tarihinde gerçekleşecektir. Etkinliğin gerçekleşeceği tarihler arasında katılımcılar, konuşmaları Google Meet veya YouTube üzerinden canlı olarak takip edip sorular sorabilirler. Öte yandan etkinliği daha aktif bir şekilde geçirmek için kurmuş olduğumuz Discord sunucusunda, katılımcıların birbirleriyle konular hakkında konuşabilmelerini sağlamak istiyoruz.

Program: Konuşmacılar ve konuşma bilgileri sosyal medya hesaplarımızda ve bu site üzerinden duyuruluyor. Genel olarak düzenlediğimiz çalıştaylarda konuşmalar şu şekilde olacaktır: Çalıştaylarda daha geniş bir kitleye hitap eden konuşmaların tek sıralı; daha derin kavramlar üzerine konuşmaların ise paralel şekilde ilerlemesi gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle genel konuların yanında ilgili alanın özel çalışma alanlarına da değinmemize fırsat yaratacak bir program takip edeceğiz. İlgili alanda genel konuşmaların yer alacağı açılış konuşmasından sonra daha özel alanlara odaklanabilmek için daha küçük gruplara ayrılacağız.

Kayıt: Etkinliğimize katılmanız için herhangi bir gereklilik bulunmamakla beraber her seviyeden öğrenci katılabilir. Fakat bazı konuşmalar ön bilgi gerektirebilir. Aşağıdaki form üzerinden etkinliğimize katılabilirsiniz. Kaydolduktan sonra sunucumuzun Discord bağlantısına ve Whatsapp duyuru grubumuza ulaşabilirsiniz. Bunun dışında etkinlik günü yaklaştığında kayıt olurken belirttiğiniz e-posta adresine etkinliğin Google Meeting bilgilerini ileteceğiz.

İletişim: Bunlar dışında etkinlik hakkında herhangi bir sorunuz olursa Discord sunucusu aracılığıyla, Whatsapp grubu üzerinden ya da topolojicalistayi@gmail.com e-posta adresine sorularınızı bildirebilirsiniz.

The event is finished.

Saatlik Program

27 Nisan Cumartesi

Königsberg'in Yedi Köprüsü ve Euler Karakteristiği
Euler karakteristiği bir çok matematikçi tarafından cebirsel topolojinin başlangıcı olarak görülür. Başlangıçta çok yüzlülerin sınıflandırılması için 1758 yılında Leonhard Euler tarafından ortaya atılan bu değişmez, daha sonra geometri ve topolojide daha genel objelerin sınıflandırılmasında aracı olmuştur. Ayrıca "Königsberg'in Yedi Köprüsü" probleminin çözümünde kullanılmış ve çizge teorisi ile topoloji arasındaki bağlantıları ortaya çıkarmıştır. Bu konuşmada basitçe matematiksel değişmezlerden bahsedip; Euler karakteristiğini, "Königsberg'in Yedi Köprüsü" problemini ve Euler'in çözümünü tartışacağız.
Konuşmacılar
Mehmet Akif Erdal
3 Boyutlu Manifoldlar
Eğriler, 1 boyutlu manifoldlardır; yüzeyler ise 2 boyutlu manifoldlardır. Bu konuşmada 3 boyutlu manifoldlar üzerine düşüneceğiz ve neye benzediklerini anlamaya çalışacağız.
Konuşmacılar
Mustafa Topkara
Bulanık ve Sezgisel Bulanık Kümeler
Bu konuşmada önce klasik mantık ve klasik mantık hakkında kısa bir giriş sunulacak, ardından bulanık kümeler, bulanık mantık ve sezgisel bulanık kümeler tanıtılacaktır.
Konuşmacılar
Şuara Onbaşıoğlu
Konuşmacılar
Nisa Gönültaş
Konuşmacılar
Banu Pazar Varol
Mehmet Akif Erdal
Mustafa Topkara
Mustafa Topkara
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Dr. Öğretim Üyesi Lisans ve doktora eğitimini Orta Doğu Teknik Üniversitesinde tamamladı. Araştırma alanları: Cebirsel Topoloji Konuşma Başlığı: Temel Gruplar Konuşma Dili: Türkçe
Şuara Onbaşıoğlu
Şuara Onbaşıoğlu
Kocaeli Üniversitesi Matematik Bölümü, Dördüncü Sınıf Öğrencisi I. Lise Çalıştayı, Ters Problemler Teorisine Giriş
Nisa Gönültaş
Banu Pazar Varol

Tarih

27 Nisan 2024
Expired!

Konuşmacılar

  • Banu Pazar Varol
  • Mehmet Akif Erdal
  • Mustafa Topkara
    Mustafa Topkara

    Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Dr. Öğretim Üyesi

    Lisans ve doktora eğitimini Orta Doğu Teknik Üniversitesinde tamamladı.
    Araştırma alanları: Cebirsel Topoloji

    Konuşma Başlığı: Temel Gruplar
    Konuşma Dili: Türkçe

  • Nisa Gönültaş
  • Şuara Onbaşıoğlu
    Şuara Onbaşıoğlu

    Kocaeli Üniversitesi Matematik Bölümü, Dördüncü Sınıf Öğrencisi
    I. Lise Çalıştayı, Ters Problemler Teorisine Giriş