4. Topoloji Çalıştayı
Kayıt: Etkinliğimize katılmanız için herhangi bir gereklilik bulunmamakla beraber her seviyeden öğrenci katılabilir. Fakat bazı konuşmalar ön bilgi gerektirebilir. Aşağıdaki form üzerinden etkinliğimize katılabilirsiniz. Kaydolduktan sonra sunucumuzun Discord bağlantısına ve Whatsapp duyuru grubumuza ulaşabilirsiniz. Bunun dışında etkinlik günü yaklaştığında kayıt olurken belirttiğiniz e-posta adresine etkinliğin Google Meeting bilgilerini ileteceğiz.
İletişim: Bunlar dışında etkinlik hakkında herhangi bir sorunuz olursa Discord sunucusu aracılığıyla, Whatsapp grubu üzerinden ya da topolojicalistayi@gmail.com e-posta adresine sorularınızı bildirebilirsiniz.
Saatlik Program
27 Nisan Cumartesi
- Königsberg'in Yedi Köprüsü ve Euler Karakteristiği
- Euler karakteristiği bir çok matematikçi tarafından cebirsel topolojinin başlangıcı olarak görülür. Başlangıçta çok yüzlülerin sınıflandırılması için 1758 yılında Leonhard Euler tarafından ortaya atılan bu değişmez, daha sonra geometri ve topolojide daha genel objelerin sınıflandırılmasında aracı olmuştur. Ayrıca "Königsberg'in Yedi Köprüsü" probleminin çözümünde kullanılmış ve çizge teorisi ile topoloji arasındaki bağlantıları ortaya çıkarmıştır. Bu konuşmada basitçe matematiksel değişmezlerden bahsedip; Euler karakteristiğini, "Königsberg'in Yedi Köprüsü" problemini ve Euler'in çözümünü tartışacağız.
-
Konuşmacılar
Mehmet Akif Erdal
- 3 Boyutlu Manifoldlar
- Eğriler, 1 boyutlu manifoldlardır; yüzeyler ise 2 boyutlu manifoldlardır. Bu konuşmada 3 boyutlu manifoldlar üzerine düşüneceğiz ve neye benzediklerini anlamaya çalışacağız.
-
Konuşmacılar
Mustafa Topkara
- Bulanık ve Sezgisel Bulanık Kümeler
- Bu konuşmada önce klasik mantık ve klasik mantık hakkında kısa bir giriş sunulacak, ardından bulanık kümeler, bulanık mantık ve sezgisel bulanık kümeler tanıtılacaktır.
-
Konuşmacılar
Şuara Onbaşıoğlu
-
Konuşmacılar
Nisa Gönültaş
-
Konuşmacılar
Banu Pazar Varol
Konuşmacılar
-
Banu Pazar Varol
-
Mehmet Akif Erdal
-
Nisa Gönültaş
-
Şuara Onbaşıoğlu
Kocaeli Üniversitesi Matematik Bölümü, Dördüncü Sınıf Öğrencisi
I. Lise Çalıştayı, Ters Problemler Teorisine Giriş