2. Matematik Festivali: Atölyeler

Gezgin Satıcı Problemi

Yöneylem araştırması ve teorik bilgisayar bilimi alanlarında incelenen bir “kombinatorik optimizasyon” problemidir. Atölye lise öğrencilerine tavsiye edilir.

Atölye sahibi: Betül Yavuz

Atölye tarihi: 26 Aralık Cumartesi 13.00 | 27 Aralık Pazar 17.00

Hepsi Aynı Mı?

Pascal üçgeni ve Fibonacci serisinin ilk adımları
gösterildikten sonra diğer adımlar öğrenciler tarafından tamamlanır. Örüntüler ve aralarındaki bağlantılar bulunur. Pascal üçgeni ve Fibonacci serisinin özellikleri konuşulur. Son olarak katılımcılardan kendi örüntülerini oluşturmaları istenir. Atölye, ortaokul ve sonrasına tavsiye edilir.

Atölye sahibi: Aleyna Akbaba

Atölye tarihi: 25 Aralık Cuma 15.00 |26 Aralık Cumartesi 16.00

Hilbert’in Otel Paradoksu

Sonsuzluk, sayılabilir sonsuzluk üzerine konuşup, sezgisel olarak anlamaya çalışacağız. Daha sonra sonsuz odalı bir otelin tüm odaları doluyken, farklı sayılarda gelen müşterileri otele nasıl yerleştirebileceğimizi düşüneceğiz. Atölye, lisans ve üstü öğrencilere tavsiye edilir.

Atölye sahibi: Yağmur Sak

Atölye tarihi: 26 Aralık Cumartesi 15.00 | 27 Aralık Pazar 15.00

Kod Adım

Öncelikle Sezar şifreleme öğrenip aramızda şifreli konuşacağız. Daha sonra şifreli konuşmalarımızı kırıp okumaya çalışacağız. Son olarak Vigenere şifreleme ile adımızı, soy adımızı şifreleyeceğiz. Atölye lise öğrencilerine tavsiye edilir.

Atölye sahibi: Melih Mert Oskay

Atölye tarihi: 25 Aralık Cuma 12.00 |26 Aralık Cumartesi 16.00

Königsberg’in Yedi Köprüsü

Königsberg adlı 7 köprüden oluşan bir şehirde yaşadığınızı düşünün. Bu köprülerden sadece 1 kez geçerek evinize geri dönebilir misiniz? Bu problemi tartışıp seçenekleri değerlendireceğiz. Ardından graf kavramını anlatıp çeşitli köprü kombinasyonlarıyla problemin derinine ineceğiz. Atölye lisans ve üstü öğrencilere tavsiye edilir.

Atölye sahibi: Ebru Aydoğan

Atölye tarihi: 26 Aralık Cumartesi 12.00 | 27 Aralık Pazar 13.00

M.C. Escher’in Eserleri

İlk olarak Escher’in eserlerinde kullandığı bazı çizimleri, basit cisimleri çizmeye çalışacağız; ardından bu cisimlerin de bulunduğu eserlerini inceleyeceğiz. Atölye lise öğrencilerine tavsiye edilir.

Atölye sahibi: Emre Karaduman

Atölye tarihi: 25 Aralık Cuma 13.00 | 26 Aralık Cumartesi 13.00

Matematiksel Objeler

Üç boyutlu yazıcıdan ürettiğimiz matematiksel objeler hakkında konuşacağız ve topolojiden bahsedeceğiz. İnceleyeceğimiz objeler: Klein Bottle ve Möbius Strip. Atölye esnasında katılımcıların oyun hamuru , kağıt makas bant gibi materyalleri bulundurmaları önerilir. Atölye lise öğrencilerine tavsiye edilir.

Atölye sahibi: Zehra Kaya

Atölye Tarihi: 26 Aralık Cumartesi 15.00

Özel Sayılar

Bu atölyede matematikteki sonsuz sayılardan bir tutamını inceleyeceğiz. Bu özel sayılar matematikçilerin kimi zaman saatlerce çalışmasının ürünü, kimi zaman bir tesadüfün ürünü.

Atölye sahibi: Orhan Gökçe

Atölye tarihi: 26 Aralık Cumartesi 11.00 | 27 Aralık Pazar 11.00

Python Programlama Dilinde Temel Komutlar

Bu atölyede, Python programlama dilinin temel komutları üzerinde durulacaktır. Python programlama diline giriş niteliğinde olan bu atölyede bu dilin temel yapı taşlarını tanıyacağız. Atölye lise ve üstü katılımcı kitlesine tavsiye edilir.

Atölye sahibi: Esma Bulut

Atölye Tarihi: 26 Aralık Cumartesi 17.00

RSA Algoritması

RSA algoritmasını tanıyıp, nasıl kullanıldığını anlayacağız. Bir anahtar ve kilit belirleyip şifreli konuşma etkinliği yapacağız. Atölye lisans ve üstü öğrencilere hitap etmektedir.

Atölye sahibi: Eylül Ayçiçek

Atölye Tarihi: 27 Aralık Pazar 12.00

Sayılar Teorisi ve Lise Matematik Olimpiyatlarındaki Uygulamaları

İlk olarak biraz modüler aritmetikten bahsedeceğiz. Daha sonra sayılar teorisinden Fermat, Euler ve Wilson Teoremlerini göreceğiz ve örnekleri üzerine düşüneceğiz. Atölyenin sonunda ise bu teoremlerle ilgili olan ve daha önceki yıllarda çıkmış TÜBİTAK Ulusal Matematik Olimpiyatlarındaki soruları birlikte çözmeye çalışacağız. Atölye, lise öğrencilerine tavsiye edilir.

Atölye sahibi: Hayrunnisa Yılmaz

Atölye Tarihi: 25 Aralık Cuma 17.00 |27 Aralık Pazar 15.00

Zihin Açan Kombinatorik Problemleri

Güvercin yuvası ilkesi, boyama yöntemi ve çizge teorisinin temel fikirleri üzerinde konuşacağız ve bu fikirleri kullanarak zihin açan problemler üzerinde düşüneceğiz. Atölye, lise öğrencilerine tavsiye edilir.

Atölye sahibi: Altuğ Beyhan

Atölye Tarihi: 25 Aralık Cuma 16.00 |27 Aralık Pazar 13.00

6174

Atölyede 6174 sayısını inceleyecek, bu sayıyı özel yapan niteliklerine değineceğiz. 6174 sayısı ile ilişkisi olan bazı ispatlar yapacağız. Atölye, genel katılımcı kitlesine hitap etmektedir.

Atölye sahipleri: Emre Ah & Kemal Kılıçaslan

Atölye Tarihi: 27 Aralık Pazar 16.00