Müze Gazhane Atölyeleri

Kuruluşumuzdan bu yana, yaklaşık iki senedir, çevrim içi platformlar üzerinden matematik atölyeleri düzenliyoruz. İlk atölyemizi 28 Ağustos 2020 tarihinde gerçekleştirdik ve o günden bu yana çevrim içi düzenlediğimiz matematik festivalleri kapsamında xx atölye gerçekleştirdik.

2021 yılının Kasım ayından itibaren ise İstanbul Büyükşehir Belediyesinin desteği ile Müze Gazhane’de Matematiğin Peşinde ekibi ile birlikte ortak olarak ücretsiz ve herkese açık atölyeler düzenlemeye başladık. 2022 yılının Mayıs ayına dek çocuklara ve yetişkinlere yönelik olmak üzere iki farklı yaş grubuna 16 farklı konuda 32 atölye verdik.


Simetriye Farklı Bir Bakış

Düzenleyenler: Can Ozan Oğuz – Simge Çavuşlar – Baran Çetin


Oyunlarda Kazanma Yöntemleri: Nim ve Daha Fazlası

Düzenleyenler : Ezgi Kantarcı Oğuz – Hasan Kambay – Yasemin Arslan


Geometrinin Binbir Yüzü

Düzenleyenler: Özge Ülkem – Eren Karahüseyinoğlu – Uğur Güler


Pi Sayısının Maceraları

Düzenleyenler: Can Ozan Oğuz – Hande Aydın – Emre Karaduman


Bilmeceler, Bulmacalar ve Keyif İçin Matematik

Düzenleyeler: Ezgi Kantarcı Oğuz – Hande Aydın – Rozem Dönertaş


Matematik ve Origami: Platonik Cisimler

Düzenleyenler: Eren Karahüseyinoğlu – Umut Gür – Simge Çavuşlar


Sonsuzluk

Düzenleyenler: Utku Aytaç – Nurullah Cebeci – Eren Demir


Dominolarla Bilgisayar Yapımı

Düzenleyenler: Ilmar Gahramanov – Murat Rüzgar Poyraz


Matematik ve Şifreleme: Kod Adım

Düzenleyenler: Melih Mert Oskay – Eylül Ayçiçek – Ayşenur Yazoğlu


Matematik ve Sanat

Düzenleyenler: Emre Karaduman – Simge Çavuşlar – Gülşen Topoğlu


Görsel İspatlar

Düzenleyenler: Can Ozan Oğuz – Yiğitalp İlgar – Eren Demir


Matematik ve Oyun

Düzenleyenler: Ilmar Gahramanov – Murat Rüzgar Poyraz


İp Sanatı ve Matematik

Düzenleyenler: Özgür Özcan – Rabia Kaya – Can Ozan Oğuz


Zar Oyunları ve Geçişsizlik

Düzenleyenler: Ezgi Kantarcı Oğuz – Hediye Demir – Muhammed Boztepe


Düğümler

Düzenleyenler: Mustafa Topkara – Sedanur Tokat – Hasan Kambay


Sihirli Kareler

Düzenleyenler: Simge Çavuşlar – Sarper Yurtseven – Yiğitalp İlgar

Atölye asistanlarından Murat Rüzgar Poyraz atölye deneyimlerini şöyle anlatıyor:

“Bu süreçte 2 atölye yönettim ve 3 atölyede katılımcı olarak bulundum. Bu ortamda sadece anlatıcı dinleyici ilişkisi değil, dinleyiciler arası iletişim de oldukça ön planda. Dolayısıyla başkalarından öğrenmek, başkalarının düşünme şekillerine tanık olmak için uygun aktif bir öğrenme ortamı var. Atölye ortamının insanları araştırmaya teşvik ettiğine inanıyorum. Atölyelerdeki bu dinamik ortam bilgilerin aslında birbiri ile nasıl ilişkili olduğunu ortaya çıkarmamıza da olanak sağlıyor. Örneğin sudokuyu hepimiz tanıyoruz. Sihirli kareler atölyesinde bazı matematiksel konseptleri inceledik ve bunlarla çeşitli bulmacaların bağdaştırmasını katılımcılardan bekledik. Konseptler arası bağlantıyı kurabilmek, bildiğimiz şeylere farklı açılardan yaklaşmayı denemek atölyelerin başarmayı hedeflediği temel amaçlar içinde sayılabilir.”

Atölye asistanlarından Yiğitalp İlgar’ın deneyimleri ise şöyle:

“Bildiğimiz şeyler – veya bildiğimizi düşündüğümüz şeyler- genelde ezbere dayalı. Atölyelerde ise bir yapma, üretme beklentisi var: katılımcıları keşfederek öğrenmeye teşvik etmeye çalışıyoruz. Bilgiyi doğrudan sunmayarak katılımcının ona adım adım ulaşmasını teşvik etmek çok keyifli. Özellikle 9-15 yaş grubunda katılımcının bu süreçten duyduğu heyecanı ve isteği kayda değer bir şekilde gözlemlemek mümkün. Örneğin bir oyun oynuyoruz, masada belirli sayıda çubuk var, herkes oyuncu bir veya iki çubuk alabiliyor ve son çubuğu alan kaybediyor. Bir katılımcıyla karşılıklı oynamaya başlıyoruz. Ben bu problemin püf noktasını bildiğimden oyunları kazanıyorum haliyle… Birkaç oyunun ardından sürekli oyunu kaybeden katılımcıda bir şeyler şekillenmeye çalışıyor ve stratejiyi çözümlemeye çalışıyor. Püf noktası çok basit ve her birimizin bildiği bir konseptten geçmesine rağmen bu bilgiyi kullanacak yetkinliğe sahip olması katılımcıyı başka sorular ürettiği daha yaratıcı bir sürece sevk ediyor. Ve sonrasında daha geniş ve kapsamlı başka sorular üzerine düşünmeye başlıyoruz…. Ön bilgi gerekmeden, bütün atölyelerde zaten bildiğimiz çok temel kavramlar üzerine veya atölye başında anlattığımız kavramlar üzerine daha büyük ve enteresan şeyler inşa ediyoruz ve bu bence atölyedeki herkesin yapmaktan zevk aldığı bir şey.”

Biz atölyeleri hazırlarken, katılırken ve gerçekleştirirken; kitaplardan, internetten, birbirimizden ve katılımcılardan çok şey öğrendik. Bu süreçte yanımızda olan Müze Gazhane’ye, Matematiğin Peşinde ekibine ve emeği geçen herkese çok teşekkür ederiz. Başka atölyelerde karşılaşmak dileği ile…