5. Analiz Çalıştayı
Genel Bilgiler: Analiz Çalıştayı, Türkiye Matematik Kulübü tarafından düzenlenen akademik odaklı çalıştaylardan biridir. Özellikle analiz konusuna meraklı insanları buluşturmak ve bu konuda tartışabilecekleri bir ortam oluşturmayı amaçlamakla birlikte bu konuya meraklı kişilerin konuşma vermesini teşvik etmek istiyoruz. 5. Analiz Çalıştayı çevrim içi olarak 21-22 Aralık 2024 tarihinde gerçekleşecektir. Etkinliğin gerçekleşeceği tarihte katılımcılar, konuşmaları Google Meet veya YouTube üzerinden canlı olarak takip edip sorular sorabilirler. Öte yandan etkinliği daha aktif bir şekilde geçirmek için kurmuş olduğumuz WhatsApp topluluğunda, katılımcıların birbirleriyle konular hakkında konuşabilmelerini sağlamak istiyoruz.
Program: Konuşmacılar ve konuşma bilgileri sosyal medya hesaplarımızda ve bu site üzerinden duyuruluyor. Genel olarak düzenlediğimiz çalıştaylarda konuşmalar şu şekilde olacaktır: Çalıştaylarda daha geniş bir kitleye hitap eden konuşmaların tek sıralı; daha derin kavramlar üzerine konuşmaların ise paralel şekilde ilerlemesi gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle genel konuların yanında ilgili alanın özel çalışma alanlarına da değinmemize fırsat yaratacak bir program takip edeceğiz. İlgili alanda genel konuşmaların yer alacağı açılış konuşmasından sonra daha özel alanlara odaklanabilmek için daha küçük gruplara ayrılacağız.
Kayıt: Etkinliğimize katılmanız için herhangi bir gereklilik bulunmamakla beraber her seviyeden öğrenci katılabilir. Fakat bazı konuşmalar ön bilgi gerektirebilir. Aşağıdaki form üzerinden etkinliğimize katılabilirsiniz. Kaydolduktan sonra sunucumuzun WhatsApp topluluğuna katılabilirsiniz. Bunun dışında etkinlik günü yaklaştığında kayıt olurken belirttiğiniz e-posta adresine etkinliğin Google Meet bilgilerini ileteceğiz.
İletişim: Bunlar dışında etkinlik hakkında herhangi bir sorunuz olursa WhatsApp topluluğuna veya analizcalistayi@gmail.com e-posta adresine sorularınızı bildirebilirsiniz.
Önceki Analiz Çalıştaylarında gerçekleşen konuşmaların videolarına aşağıdaki bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.
4. Analiz Çalıştayı Youtube Oynatma Listesi
3. Analiz Çalıştayı Youtube Oynatma Listesi
2. Analiz Çalıştayı Youtube Oynatma Listesi
1. Analiz Çalıştayı Youtube Oynatma Listesi
Saatlik Program
Cumartesi
- 09.30 - 10.30
- ÇAKILLAR
- Bu konuşmada Calculus'ün temel teoremi hakkında sohbet edilecektir.
-
Konuşmacılar
Betül Tanbay
- 10.40 - 11.20
- REEL SAYILARIN TANIMLANMASI
- Bu konuşmada tanımı eksik yapılan sayılarla işlem yapmanın tehlikeleri anlatılarak tanımların önemine değinilecektir. Sonrasında ise rasyonel sayılar ile reel sayılar arasındaki farklara bakılarak reel sayıların yapısı üzerine çalışılacaktır.
-
Konuşmacılar
Murat Rüzgar Poyraz
- 11.30 - 13.00
- Kısmi Türevli Denklemlerin Çözümlerinin Patlaması
- Kısmı türevli denklemlerin çözümlerinin patlaması ile ilgili bazı temel tanım ve örnekler verilecek. Konkavlık metodu anlatılıp, bazı diferansiyel denklemlere uygulanacaktır.
-
Konuşmacılar
Erhan Pişkin
- 13.15 - 14.15
- ANALİZE FARKLI BİR BAKIŞ: KARARLILIK VE ÇATALLANMA ANALİZİ
- Bu konuşmada, kararlılığın ve çatalanmanın ne olduğu; bunların analizinin nasıl yapıldığı hakkında konuşacağız. Örnekler ve görseller üzerinden çıkarımlar yapacağız. NOT: Konuşmadan önce dileyen kişiler “Difarensiyel Denklemler”e göz atabilirler. Ancak konuşma görsellerle destekleneceği için konuşmaya çalışmadan da gelinebilir.
-
Konuşmacılar
Ebru Aydoğan Çınar
- 14.30 - 15.30
- COURANT ENSTİTÜSÜNDE BİR ANALİZ USTASI: LOUIS NIRENBERG (1925-2020)
- Abel ödüllü Kanada doğumlu Matematikçi Louis Nirenberg "Modern Kısmi Difarensiyel Denklemler Teorisi" denildiğinde akla gelen ilk isimdir. Aynı zamanda "Lineer Olmayan Fonksiyonel Analiz" konusunda da önemli katkılar yapmıştır. Konuşmamda onu usta bir analizci olarak tanıtacağım. Hayatının son 20 yılında Nirenberg ile geliştirdiğimiz kişisel ve samimi ilişkinin ışığında Courant enstitüsü ile Türkiye'deki "Diferansiyel Denklemler Çalışma Grubunun Etkileşimlerinden" bahsedeceğim.
-
Konuşmacılar
Alp Eden
- 15.45 - 17.00
- ASYMPTOTIC ANALYSIS OF FRACTIONAL DERIVATIVES AND APPLICATIONS
- This study examines the asymptotic properties of fractional derivatives, partic ularly their role in long-term dynamics and boundary value problems. Using fractional calculus, we analyze asymptotic expansions, stability criteria, and the interplay of non-locality and memory effects in fractional differential equations. The work establishes convergence, existence, and uniqueness theorems, offering a foundation for understanding solution stability. Applications in fields involv ing anomalous diffusion and memory-dependent phenomena highlight the utility of fractional models for complex systems.
-
Konuşmacılar
Taylan Demir
Pazar
- 10.30 - 11.30
- YÜZEY VE BÖLGELER ÜZERİNDE TAM SAYI KOORDİNATLI NOKTALAR
- Yüzey ve bölgeler üzerinde tam sayı koordinatlı noktaların sayılması matematiğin en eski ve köklü problemlerindendir. Bu sorular diyofant denklemlerin çözüm sayıları olarak ya da üstel toplamların normları olarak da yorumlanabilir. Bu konuşmamızda bu soruların içerdiği temel fikirleri ele alacağız, soruların tarihi gelişiminden söz edeceğiz ve sorulara analiz yöntemleriyle nasıl çözümler getirilmeye çalışıldığını anlatacağız.
-
Konuşmacılar
Faruk Temur
- 11.40 - 12.20
- LİNEER DİFERANSİYEL DENKLEM SİSTEMLERİNİN BAZI ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ
- Bu konuşma da lineer diferansiyel denklem sistemleri ile ilgili temel kavram ve örnekler verilecek daha sonra homojen ve homojen olmayan diferansiyel denklem sistemleri için bazı çözüm yöntemleri anlatılıp örneklendirilecektir.
-
Konuşmacılar
Şükran Yalçın
- 12.30 - 13.30
- BÜYÜK MATEMATİKÇİLER KARŞI KARŞIYA: NEWTON-LEIBNIZ
- "Türev-integral hesabı önce kimin keşfettiği hem iki rakip arasında hem de matematik camiasında tartışma konusu olmuştur. Bu özel rekabet, türev-integral konuları ele alınarak tarihsel bağlamda yorumlanacaktır."
-
Konuşmacılar
Serap Öztop Kaptanoğlu
- 13.40 - 14.20
- GECİKMELİ TERİM İÇEREN VİSKOELASTİK TİPLİ BİR DALGA DENKLEMİNİN ÇÖZÜMLERİNİN ENERJİ AZALMASI
- Bu konuşmada öncelikle gecikmeli terim içeren denklemler ile ilgili bilgi verilecektir. Daha sonra enerji azalmasının çeşitleri ifade edilecektir. Son olarak da zamana bağlı gecikmeli terim içeren viskoelastik tipli bir dalga denkleminin enerji azalması incelenecektir.
-
Konuşmacılar
Güldar Efe
- 14.30 - 15.00
- KÖMÜRDEKİ GAZ DİFÜZYON MODELLERİ
- Bu çalışmada kömürdeki gaz difüzyon modelleri üzerinde durulmuştur. Bu matematik modellerin karşılaştırılması yapılmıştır. Bu kapsamda literatürde yapılan çalışmalar incelenmiştir.
-
Konuşmacılar
Cansın Sametoğlu
- 15.15 - 16.15
- İNTEGRAL VE KISMİ TETA VE BENZERİ SERİLERİN RADYAL LİMİTLERİNE BİR UYGULAMASI
- Riemann integraline bir alternatif olarak sürekli fonksiyonların q-integralinden bahsedeceğiz. Daha sonra teta serilerini kısaca tanıttıktan sonra kısmi teta ve benzeri serilerin radyal limitlerine bir uygulamasından bahsedeceğiz.
-
Konuşmacılar
Kağan Kurşungöz












Konuşmacılar
-
Alp Eden
1981 İnşaat Mühendisliği ve Matematik Lisans (Boğaziçi Üniversitesinden)
1989 matematik doktora (İndiana Üniversitesi)
1989-1992 okutman (Arizona Eyalet Üniversitesi)
1992-2014 öğretim görevlisi Boğaziçi Üniversitesi)
Çalışma alanı: Kısmi Diferansiyel Denklemler, Dinamik Sistemler Teorisi ve Finans Matematiği yer almaktadır.
Son on yıldır matematik tarihi konusunda araştırmalar yapmaktadır. -
Cansın Sametoğlu
-
Ebru Aydoğan Çınar
Yıldız Teknik Üniversitesi Matematik bölümü mezunuyum. Aynı üniversitede hem yüksek lisans eğitimimi tamamladım hem de şu an doktora eğitimime devam etmekteyim. Yüksek lisansta sıralı yakınsama tipleri üzerine çalıştım; şimdi ise kısmi diferansiyel denklemlerin soliton çözümleri ve çatallanma analizi üzerine araştırma yapmaktayım.
-
Erhan Pişkin
2005 Matematik Öğretmenliği Lisans
2007-2009 Matematik Yüksek Lisans
2009-2013 Matematik Doktora
2018-2023 Hukuk Lisans
2021-… Profesör (Dicle üniversitesi)
Çalışma Alanları: Uygulamalı Matematik (Applied Mathematics), Diferansiyel Denklemler (Differential Equations), İntegral Denklemler (Integral Equations), Doğrusal Olmayan Kısmi Diferansiyel Denklemler (Nonlinear PDE), Doğrusal Olmayan Kısmi Diferansiyel Denklemlerin Analizi (Analysis of Nonlinear PDE), Lokal ve Global Varlık (Local and Global Existence), Patlama (Blow up), Enerji Azalması (Energy Decay), Asimptotik Davranış (Asymptotic Behavior)
Erhan Pişkin, halen lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde dersler vermekte; yüksek lisans ve doktora tez danışmanlıkları yapmakta; yüksek lisans ve doktora tez jürilerinde, doktor öğretim üyesi, doçent ve profesör atama jüri üyeliklerinde görev yapmakta; çeşitli okullarda gençlere yönelik seminerler vermekte; ayrıca, kısmi türevli diferansiyel denklemlerin teorisi ile ilgili makale çalışmalarına devam etmektedir -
Faruk Temur
Adım Faruk Temur, ilk ve ortaöğrenimimi 1993-2005 yıllarında İstanbul’da tamamladım. Lisedeyken matematikçi olmaya karar verdim. Matematiksel bilginin kesinliği ve kanıt yöntemlerinin ilginçliği beni matematiğe çekti. Bu amaçla 2005 yılında Bilkent üniversitesi matematik bölümüne girdim. Üçüncü sınıftayken hocamız Alexander Goncharov’un etkisiyle analize yöneldim. 2009’da bölümü birincilikle bitirdikten sonra doktora için University of Illinois at Urbana-Champaign’e gittim. Burada hocam Burak Erdoğan ile harmonik analizden bir konu üzerine doktoramı tamamladım. 2014 yılı sonunda da İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde işe başladım. 10 yıldır bu görevimde devam ediyorum.
Burada çalışma alanlarımı genişleterek olasılık, kısmi diferansiyel denklemler, sayılar teorisi gibi alanlarla da ilgilenmeye başladım. İnsan bilgisinin en kesin olan kısmını teşkil eden matematik insanlık tarihinin en sağlam ve görkemli abidesidir.
Tarihin en parlak zihinlerinin katkılarıyla inşa edilen bu abideyi öğrenmek ve ona katkıda bulunmak çok gurur verici olduğu kadar pek de zordur. Bu bağlamda hoca ve öğrenci hepimiz var gücümüzle çalışmak zorundayız. -
Güldar Efe
2019-İlköğretim Matematik Öğretmenliği Lisans
2022-…Matematik Yüksek Lisans
Çalışma Alanları: Uygulamalı Matematik, Diferansiyel Denklemler
2019 yılında Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi’nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra, 2022 yılından beri Dicle Üniversitesinde Uygulamalı Matematik alanında lisansüstü eğitimine devam etmektedir. -
Kağan Kurşungöz
2004 bilgisayar bilimleri ve mühendisliği lisans (Sabancı Üniv.),
2009 matematik doktora (Pensilvanya Eyalet Üniv.),
2009-2011 okutman (Pensilvanya Eyalet Üniv.),
2011-halen öğretim üyesi (Sabancı Üniv.),
çalışma alanı: tamsayı parçalanışları, q-serileri, sayı saymalı kombinatorik. -
Murat Rüzgar Poyraz
Yıldız Teknik Üniversitesi
-
Şükran Yalçın
-
Taylan Demir
Çankaya Üniversitesi, Yüksek Lisans Öğrencisi
Konuşma Başlığı: Zaman Skalasında Türev
3. Analiz Çalıştayı, Properties of Fractional Derivatives
3. Geometri Çalıştayı, Graph Theory
2. Lise Matematik Çalıştayı, Basic Definitions of Fractional Derivatives
2. Analiz Çalıştayı, Integration of the Mittag-Leffler Function