1. Lise Matematik Çalıştayı

Lise Çalıştayı, Türkiye Matematik Kulübünün düzenlediği matematik çalıştaylarının beşincisidir ve daha önce düzenlenen çalıştaylardan farklı olarak hedef kitlesi lise öğrencileridir. 2021 yılında 5 – 6 Haziran tarihlerinde çevrim içi platformlar üzerinden gerçekleşecektir. Zoom üzerinden yapılan konuşmalar, Youtube üzerinden de canlı olarak takip edilebilecektir. Discord sunucusunda, katılımcıların birbirleri ile konular hakkında konuşabilmeleri sağlanacaktır.

Planladığımız çalıştayda lise öğrencilerine hem matematik konuşabilecekleri bir ortam sunmak hem de onları alanında uzman matematikçilerle buluşturmak istiyoruz. Lise öğrencilerine içinde bulunabilecekleri bir akademik ortam deneyimi yaşatarak matematiğin sadece bir okul dersi olmadığı farkındalığını kazandırıp öğrencileri sorgulayıcı bir yaklaşıma teşvik etmeyi amaçlıyoruz.

Çalıştayda konuşmalar geniş bir kitleye hitap edecek olup, genel konuşmacıların yer alacağı açılış konuşmasından sonra öncelik lise öğrencilerinin olmak üzere lise ve üzeri seviyelerdeki öğrenciler tarafından paralel konuşmalar gerçekleştirilecektir. Tekrardan bir genel konuşma yapıldıktan sonra akşam problemleri ile gün noktalanacaktır. Akşam problemlerinde gün içerisinde konuşmacıların sorduğu sorular, bir genel konuşmacı eşliğinde öğrenciler tarafından tartışılacaktır.

Lise Matematik Çalıştayı’nda 4 genel konuşma, 9 paralel konuşma, 1 akşam sohbeti ve 1 akşam problemleri saati gerçekleşti. Birçok katılımcı ve konuşmacı birbiri ile tanıştı, nice arkadaşlıklar kuruldu. Bir sonraki etkinliğimizde görüşmek üzere!

Çalıştay sürecinde yapılan tüm konuşmaların videolarına aşağıdaki bağlantı üzerinden erişebilirsiniz.

Gerçekleşen Konuşmaların Youtube Oynatma Listesi

The event is finished.

Saatlik Program

5 HAZİRAN

12.00 - 13.00
Düzlemde Matematiksel Yürüyüşler
Düzlemde bir noktadan başka bir noktaya kaç şekilde ulaşabiliriz? Adımlarımızı rastgele atsak yine de eninde sonunda ulaşır mıyız? Peki en kısa yolu nasıl belirleriz? Matematiğin çeşitli alanlarına kısa kısa uğrayacağımız bir gezinti planlıyoruz.
Konuşmacılar
Ezgi Kantarcı Oğuz
13.30 - 14.30
N. Dereceden Denklemlerin Genel Özellikleri
Vieta teoremlerini ispatlayıp "diskriminant"ın nereden geldiğini inceleyeceğiz.
Konuşmacılar
Ahmet Talha Kaynarpınar
13.30 - 14.30
Lise Matematiğinde Gizelenen Gerçekler
Lise matematik eğitimimiz yoğun bilgi aktarımına ve hesap yapabilme becerisine ağırlık veriyor. Haliyle işin çoğu yönü eksik kalıyor. Bu konuşmada iki konuya değineceğiz: 1. "Bilgi"leri nereden biliyoruz? 2. Yeterince soru sorabiliyor muyuz? Herkesin bildiğini sandığı ve sürekli tekrar ettiği bir kaç "bilgi" üzerinden konuları soru yağmuruna tutarak ilerleyeceğiz.
Konuşmacılar
Can Ozan Oğuz
16.00 - 16.30
Öklid Algoritması
Algoritmalardan bahsedip bölme algoritmasına değineceğiz. Ardından Öklid Algoritmasını tanıyacağız ve özelliklerini inceleyeceğiz. Daha sonra sorular üzerinde Öklid Algoritmasını kullanacağız
Konuşmacılar
Zeynep Ayçiçek
17.00 - 18.00
İçindeki Matematikçi ile Fizikçiyi Konuşturabilmek: Dyson'un "Kaçırılmış Fırsatlar" Hikayesi
"...modüler formlar ve Lie cebirleri arasında daha derin bir bağlantı keşfetme fırsatını kaçırdım, çünkü sayılar teoricisi Dyson ve fizikçi Dyson birbirleriyle konuşmadılar" (Freeman Dyson'un "Kaçırılmış fırsatlar" makalesinden) Euler'in ayrışımlar için yazdığı üreteç fonksiyonundan başlayarak Ramanujan'ın tau-fonksiyonu, Dyson formülü ve Macdonald'ın konuyu Lie cebirlerine bağlamasından bahsedeceğiz.
Konuşmacılar
İlmar Gahramanov
17:00 - 18:00
2 + 2 = 5
Bu konuşmada kanıtların matematikteki yerinden bahsedip kanıt yöntemlerine giriş yapacağız. Daha sonra bazı sahte kanıtları inceleyip neden yanlış olduklarını konuşacağız.
Konuşmacılar
Zeynep Begüm Kara
18.30 - 19.30
Matematikçi Gözüyle Simetri
Simetrinin ne olduğunu herkes bilir ama acaba herkes simetrinin düzgün bir tanımını verebilir mi? Ya da tüm simetrileri bildiğini iddia edebilir mi? Matematikçilerin simetriyi nasıl tanımladığını, yalnızca 2 veya 3 boyutlu değil, 4 ve daha yüksek boyutlu uzaylardaki simetrik nesneleri nasıl bulduklarını anlatıp, tüm bunların altında yatan ve işlerimizi çok kolaylaştıran muhteşem bir cebirsel yapıdan söz edeceğim.
Konuşmacılar
Ayşe Berkman
21.00 - 22.20
Akşam Sohbetleri: Matematiği Anlama, Öğrenme ve Yapma Sürecine “Matematik Eğitimi Disiplini” Penceresinden Kısa Bir Bakış
Neden matematik öğreniyoruz? Matematik öğrenme sürecinde farklı mikro-kültürler. “Matematik Eğitimi Disiplini” (MED) nedir? Nasıl doğru ve bugün nerede? “Matematik Eğitimcisi” kimdir? Ne iş yapar? Nasıl olunur? Matematiği anlama, öğrenme ve yapma süreci MED bağlamında temelde neleri içerir? Matematik eğitimcisi olmak isteyenlere öneriler. Soru cevap bölümü
Konuşmacılar
Işıkhan Uğurel

6 HAZİRAN

12.00 - 13.00
Çemberin Çevresi
Konuşmacılar
Haluk Memili
13.30 - 14.30
Öklid'in Postulatları
Postulatın ne olduğu ve öneminden başlayarak Öklid'in "Elemanlar" adlı kitabında yer alan 5 postulattan söz edeceğim. 5. postulat olan paralellik postulatı üzerinde duracağım. Bu konu ile ilgili yapılan çalışmalardan ve bu paralellik postulatına bağlı olarak gelişen Öklid dışı geometrilerden bahsedeceğim.
13.30 - 14.30
Ters Problemler Teorisine Giriş
Ters Problemler Teorisi nedir? Ters ve kötü tanımlanmış problemler hangi alanlarda karşımıza çıkmaktadır? Bilim, teknoloji, tarih ve tıpta; ters ve kötü konulmuş problemlerin yapısı ile ilgili örnekler.
Konuşmacılar
Şuara Onbaşıoğlu
15.30 - 16.30
Artış Hesabında "e" Sayısı
İlk olarak e sayısının ne olduğu hakkında tartışıp daha sonra tarihsel gelişimi hakkında kısaca bilgi vereceğiz. Daha sonra e sayısının artış hesabında nasıl ve neden kullanıldığını irdeleyecek, bir örnek üzerinden anlamaya çalışacağız. Son olarak da e sayısının kullanıldığı yerlere değineceğiz.
Konuşmacılar
Ebru Aydoğan
15.30 - 16.30
Sıralama ve Seçme Sorularına Alternatif Çözümler
Lise matematik dersi öğretim programında 10.sınıf düzeyinde Sıralama ve Seçme konusu olarak yer alan Toplama Yöntemi, Çarpma Yöntemi, Permütasyon, Tekrarlı Permütasyon, Kombinasyon kavramları ile ilgili sorularda alternatif çözümler, bu konu kazanımlarının öğrenilmesine katkı sağlamaktadır. Sunumda, örnek sorular ve alternatif çözümler yapılarak katılımcılara farklı bakış açıları kazandırılması hedeflenmektedir.
Konuşmacılar
Erkan Özkan
17.00 - 18.00
İç Çarpım Uzaylarının Geometrik Şekiller Üzerinde Uygulanması
Lisede geometri soruları çözmek için birtakım kurallar bize yardımcı olmuştur. Peki bu kuralları kanıtlamak için hiç uğraştınız mı? Bu konuşmada önce "İç Çarpım Uzayları"ndan bahsedeceğiz. Ardından üçgen ve dörtgenlerle ilgili bazı kuralları iç çarpım uzaylarını kullanarak kanıtlayacağız.
Konuşmacılar
Nurgül Kangal
18.30 - 19.30
Fraktallara Giriş
Matematikte belirli bir deseni, prosedürü ya da denklemi sonsuza kadar tekrarlayarak oluşturduğumuz geometrik şekillere Fraktal diyoruz. Kendilerinden daha küçük kopyalardan oluşan bu şekillerin birçok ilginç özelliği vardır. Örneğin doğru parçasının bir boyutu, karenin iki boyutu olduğunu biliyoruz peki ya Sierpinski Üçgeni kaç boyutludur? Bir şeklin alanı sınırlı olduğu halde çevresi sonsuza kadar uzayabilir mi? Kıyı şeridi Paradoksu nedir? Kaos oyunları ile fraktal yaratılabilir mi? Doğada gerçekten fraktallara rastlanır mı?
Konuşmacılar
Eda Aydemir Kayacan
21.00 - 22.00
Akşam Problemleri: Akşam problemleri ile katılımcılarımızın belirli problemler üzerinde fikirlerini paylaşabilecekleri bir ortam oluşturmayı hedefledik. Katılımcılarımızın birlikte yeni fikirler inşa etmelerini, grup halinde çalışmalarını ve sonuç olarak problemlerin çözümüne birlikte ulaşmalarını bekliyoruz.
Gündüz olan konuşmamda lise geometri dersinde karşılaştığımız kuralları İç Çarpım uzayları ile ispatlayabilmek için gerekli temeli oluşturup, birkaç kuralın ispatını yapacağız. Akşam probleminde ise biraz daha ileriye gidip üçgen, dörtgen ve genel olarak çokgenlerle ilgili kuralların ispatını birlikte yapmaya çalışacağız.
Konuşmacılar
Nurgül Kangal
Ezgi Kantarcı Oğuz
Ezgi Kantarcı Oğuz
Galatasaray Üniversitesi I. Lise Çalıştayı, Düzlemde Matematiksel Yürüyüşler
Ahmet Talha Kaynarpınar
Ahmet Talha Kaynarpınar
İstanbul Teknik Üniversitesi, Lisans Öğrencisi. Konuşma Başlığı: Olasılık Tarihi ve Uygulamaları I. Lise Çalıştayı, N. Dereceden Denklemlerin Genel Özellikleri
Can Ozan Oğuz
Can Ozan Oğuz
Gebze Teknik Üniversitesi, Doktora Sonrası Araştırmacı Galatasaray Üniversitesi Matematik Bölümünden mezun oldu. Pierre et Marie Üniversitesinde yüksek lisans yaptı. Daha sonra Southern California Üniversitesinde doktorasını tamamladı. Konuşma Başlığı: Simetriyi Anlama Çabası 2. Cebir Çalıştayı, Kategori Teorisinin Avantajları: Matematiğin Matematiği I. Lise Çalıştayı, Lise Matematiğinde Gizlenen Gerçekler I. Cebir Çalıştayı, Çizimlerle Cebir ve Kategori Teorisi
Zeynep Ayçiçek
Zeynep Ayçiçek
Lise İkinci Sınıf Öğrencisi I. Lise Çalıştayı, Öklid Algoritması
İlmar Gahramanov
İlmar Gahramanov
Boğaziçi Üniversitesi Bakü, Moskova, Hamburg ve Berlin'de teorik fizik üzerine lisans ve yüksek lisans eğitimi aldıktan sonra Potsdam'da Max Planck Yerçekimi Fiziği Enstitüsünde yaklaşık iki yıl doktora sonrası araştırmacı olarak çalıştı. 2017 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinin Fizik Bölümünde öğretim üyesi oldu, 2019 yılından beri halen bulunduğu Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümünde öğretim üyesidir. Bilimsel ilgi alanları teorik fiziğin süpersimetrik alan teorileri, integre edilebilir modeller, sicim teorisi gibi konularıdır. I. Lise Çalıştayı, İçindeki Matematikçi ile Fizikçiyi Konuşturabilmek
Zeynep Begüm Kara
Zeynep Begüm Kara
Bilkent Üniversitesi, Lisans birinci sınıf öğrencisi Ankara Atatürk Anadolu Lisesinden mezun oldu. Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde eğitimine devam ediyor. I. Lise Çalıştayı, 2 + 2 = 5
Ayşe Berkman
Ayşe Berkman
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Prof. Doktor Lisans ve yüksek lisans eğitimini Orta Doğu Teknik Üniversitesinde tamamladı. Manchester Üniversitesinde doktora eğitimini tamamladı. I. Lise Çalıştayı, Matematikçi Gözüyle Simetri
Işıkhan Uğurel
Işıkhan Uğurel
Dokuz Eylül Üniversitesi, Prof. Doktor Lisans eğitimini Dokuz Eylül Üniversitesi Matematik Eğitimi Bölümü'nde tamamladıktan sonra, Dokuz Eylül Üniversitesinde yüksek lisans ve doktora programlarını tamamladı. I. Lise Çalıştayı, Akşam Sohbetleri: Matematik Eğitimcisi Kimdir?
Haluk Memili
Haluk Memili
Pisagor Okulu I. Lise Çalıştayı, Çemberin Çevresi
Şuara Onbaşıoğlu
Şuara Onbaşıoğlu
Kocaeli Üniversitesi Matematik Bölümü, Dördüncü Sınıf Öğrencisi I. Lise Çalıştayı, Ters Problemler Teorisine Giriş
Ebru Aydoğan
Ebru Aydoğan
Yıldız Teknik Üniversitesi, Yüksek Lisans Öğrencisi Yıldız Teknik Üniversitesi Matematik Bölümünden mezun olduktan sonra aynı okulda yüksek lisansa başladı. I. Analiz Çalıştayı, Seminormların Bölüm Gruplarıyla Normlara Dönüştürülmesi I. Lise Çalıştayı, Artış Hesabında "e" Sayısı II. Analiz Çalıştayı, Ağlar: Sıralı ve Sınırsız Yakınsamalar
Erkan Özkan
Erkan Özkan
Fatih Üniversitesinde lisans eğitimini tamamladı. Tezsiz yüksek lisans eğitimini Maltepe Üniversitesi Matematik Öğretmenliği, tezli yüksek lisans eğitimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde Eğitim Yönetimi, Denetimi, Planlaması ve Ekonomisi bölümünde tamamladı. 2017 yılından beri Mektebim Koleji’nde lise matematik bölüm başkanı ve Avcılar kampüsü lise matematik öğretmeni olarak görev yapmaktadır. I. Lise Çalıştayı, Sıralama ve Seçme Sorularına Alternatif Çözümler
Nurgül Kangal
Nurgül Kangal
Yıldız Teknik Üniversitesi, Yüksek Lisans Öğrencisi Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Matematik Bölümünden mezun oldu. Yıldız Teknik Üniversitesinde yüksek lisans eğitimine devam ediyor. Konuşma Başlığı: Z_4 Kodlarına Giriş. I. Lise Çalıştayı, İç Çarpım Uzaylarının Geometrik Şekillerde Uygulanması I.Geometri Çalıştayı, Cayley Kompleksleri I.Cebir Çalıştayı, Hilbert'i Sıfırlar Teoremi Origami Sohbetleri-Origami ile Matematiksel İspatlar
Eda Aydemir Kayacan
Eda Aydemir Kayacan
Mathigon I. Lise Çalıştayı, Fraktallara Giriş

Tarih

05 - 06 Haziran 2021
Expired!

Zaman

Tüm Gün

Konuşmacılar

  • Ahmet Talha Kaynarpınar
    Ahmet Talha Kaynarpınar

    İstanbul Teknik Üniversitesi, Lisans Öğrencisi.

    Konuşma Başlığı: Olasılık Tarihi ve Uygulamaları

    I. Lise Çalıştayı, N. Dereceden Denklemlerin Genel Özellikleri

  • Ayşe Berkman
    Ayşe Berkman

    Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Prof. Doktor

    Lisans ve yüksek lisans eğitimini Orta Doğu Teknik Üniversitesinde tamamladı. Manchester Üniversitesinde doktora eğitimini tamamladı.
    I. Lise Çalıştayı, Matematikçi Gözüyle Simetri

  • Can Ozan Oğuz
    Can Ozan Oğuz

    Gebze Teknik Üniversitesi, Doktora Sonrası Araştırmacı

    Galatasaray Üniversitesi Matematik Bölümünden mezun oldu. Pierre et Marie Üniversitesinde yüksek lisans yaptı. Daha sonra Southern California Üniversitesinde doktorasını tamamladı.

    Konuşma Başlığı: Simetriyi Anlama Çabası

    2. Cebir Çalıştayı, Kategori Teorisinin Avantajları: Matematiğin Matematiği
    I. Lise Çalıştayı, Lise Matematiğinde Gizlenen Gerçekler
    I. Cebir Çalıştayı, Çizimlerle Cebir ve Kategori Teorisi

  • Ebru Aydoğan
    Ebru Aydoğan

    Yıldız Teknik Üniversitesi, Yüksek Lisans Öğrencisi

    Yıldız Teknik Üniversitesi Matematik Bölümünden mezun olduktan sonra aynı okulda yüksek lisansa başladı.

    I. Analiz Çalıştayı, Seminormların Bölüm Gruplarıyla Normlara Dönüştürülmesi
    I. Lise Çalıştayı, Artış Hesabında “e” Sayısı
    II. Analiz Çalıştayı, Ağlar: Sıralı ve Sınırsız Yakınsamalar

  • Eda Aydemir Kayacan
    Eda Aydemir Kayacan

    Mathigon
    I. Lise Çalıştayı, Fraktallara Giriş

  • Erkan Özkan
    Erkan Özkan

    Fatih Üniversitesinde lisans eğitimini tamamladı. Tezsiz yüksek lisans eğitimini Maltepe Üniversitesi Matematik Öğretmenliği, tezli yüksek lisans eğitimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde Eğitim Yönetimi, Denetimi, Planlaması ve Ekonomisi bölümünde tamamladı. 2017 yılından beri Mektebim Koleji’nde lise matematik bölüm başkanı ve Avcılar kampüsü lise matematik öğretmeni olarak görev yapmaktadır.

    I. Lise Çalıştayı, Sıralama ve Seçme Sorularına Alternatif Çözümler

  • Ezgi Kantarcı Oğuz
    Ezgi Kantarcı Oğuz

    Galatasaray Üniversitesi
    I. Lise Çalıştayı, Düzlemde Matematiksel Yürüyüşler

  • Haluk Memili
    Haluk Memili

    Pisagor Okulu
    I. Lise Çalıştayı, Çemberin Çevresi

  • İlmar Gahramanov
    İlmar Gahramanov

    Boğaziçi Üniversitesi

    Bakü, Moskova, Hamburg ve Berlin’de teorik fizik üzerine lisans ve yüksek lisans eğitimi aldıktan sonra Potsdam’da Max Planck Yerçekimi Fiziği Enstitüsünde yaklaşık iki yıl doktora sonrası araştırmacı olarak çalıştı. 2017 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinin Fizik Bölümünde öğretim üyesi oldu, 2019 yılından beri halen bulunduğu Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümünde öğretim üyesidir. Bilimsel ilgi alanları teorik fiziğin süpersimetrik alan teorileri, integre edilebilir modeller, sicim teorisi gibi konularıdır.

    I. Lise Çalıştayı, İçindeki Matematikçi ile Fizikçiyi Konuşturabilmek

  • Işıkhan Uğurel
    Işıkhan Uğurel

    Dokuz Eylül Üniversitesi, Prof. Doktor

    Lisans eğitimini Dokuz Eylül Üniversitesi Matematik Eğitimi Bölümü’nde tamamladıktan sonra, Dokuz Eylül Üniversitesinde yüksek lisans ve doktora programlarını tamamladı.

    I. Lise Çalıştayı, Akşam Sohbetleri: Matematik Eğitimcisi Kimdir?

  • Nurgül Kangal
    Nurgül Kangal

    Yıldız Teknik Üniversitesi, Yüksek Lisans Öğrencisi

    Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Matematik Bölümünden mezun oldu. Yıldız Teknik Üniversitesinde yüksek lisans eğitimine devam ediyor.

    Konuşma Başlığı: Z_4 Kodlarına Giriş.

    I. Lise Çalıştayı, İç Çarpım Uzaylarının Geometrik Şekillerde Uygulanması
    I.Geometri Çalıştayı, Cayley Kompleksleri
    I.Cebir Çalıştayı, Hilbert’i Sıfırlar Teoremi
    Origami Sohbetleri-Origami ile Matematiksel İspatlar

  • Şuara Onbaşıoğlu
    Şuara Onbaşıoğlu

    Kocaeli Üniversitesi Matematik Bölümü, Dördüncü Sınıf Öğrencisi
    I. Lise Çalıştayı, Ters Problemler Teorisine Giriş

  • Zeynep Ayçiçek
    Zeynep Ayçiçek

    Lise İkinci Sınıf Öğrencisi
    I. Lise Çalıştayı, Öklid Algoritması

  • Zeynep Begüm Kara
    Zeynep Begüm Kara

    Bilkent Üniversitesi, Lisans birinci sınıf öğrencisi

    Ankara Atatürk Anadolu Lisesinden mezun oldu. Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde eğitimine devam ediyor.

    I. Lise Çalıştayı, 2 + 2 = 5

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir